Potovanje po Transilvaniji

Transilvanija je najbolj znana kot skrivnostna dežela krvoločnih vampirjev in tuljenja volkov. Nekatere pripovedi se morda zdijo izmišljene, toda ta osrednja romunska regija je resnično mesto polno skrivnosti. Transilvanija na vzhodu meji na Krpate, z drugim imenom ji pravijo tudi dežela onstran gozda, vendar za mnoge ostaja precej neodkrita. Predlagamo vam, da spakirate česen in se prepustite naši potovalni agenciji Pozejdon. Z lahkoto vam bomo pričarali nepozabno izkušnjo po vzhodni Evropi.

Le malo imen je v človeškem srcu nasadilo več grozote kot Drakula. Legendarni vampir, ki ga je avtor Bram Stoker ustvaril v svojem istoimenskem romanu iz leta 1897, je navdihnil nešteto grozljivk, televizijskih oddaj in drugih krvoločnih zgodb o vampirjih. Čeprav je Drakula povsem izmišljena stvaritev je Stoker svojega zloglasnega lika poimenoval po resnični osebi, ki je slučajno okusila kri: Vlad III, princ Vlaške ali  kot je bolj znan – Vlad Impaler. Toda po besedah zgodovinarjev, ki so preučevali povezavo med Stokerjevim štetjem vampirjev in Vladom III, oba  z drugim Drakula, razen istega imena, v resnici nimata veliko skupnega.

Vlad Impaler v celoti Vlad III Drakula ali po romunsko Vlad III Drăculea, imenovan tudi Vlad III ali romun Vlad Vlad ČepeȚ, (rojen 1431 v Sighișoara, Transilvanija ,zdaj v Romuniji)  je umrl 1476, severno od današnje Bukarešte.  Vojvoda (vojaški guverner ali princ) Vlaške, katerega krute metode kaznovanja njegovih sovražnikov v 15. stoletju so znane tudi danes po vsej Evropi.  

Sprehodili se boste po preteklosti

Čeprav se je težko izogniti grozljivemu prividu, boste našli tudi veličastne gozdove, bujne pašnike in travnike z divjimi cvetovi. Potovanje po Transilvaniji, ki je opisano tudi kot “zadnja resnično srednjeveška pokrajina v Evropi”, se zdi kot vrnitev v preteklosti. Konjske vprege ropotajo po makadamskih cestah, pastirji redijo črede ovc in koz medtem vaščani pa na soncu splavljajo seno, čudovita paša za oči. Sliši se sicer romantično, vendar ne smete pozabiti, da to pomeni tudi slabšo infrastrukturo (luknjaste ceste, počasni vlaki). Predlagamo vam, da v kovček z oblačili spakirate tudi malo potrpljenja in optimizma, da boste lahko s polno žlico zajemali lepote Transilvanije.

Transilvanija ima številna letoviška mesta, ki slovijo po svojih terapevtskih vodah. Govori se, da mineralno blato in tople slane vode Medvedjega jezera v Sovati zdravijo neplodnost. Vznemirljive, mirne vode Ocna Sibiului blizu Sibiuja pa so dobre za artritis.

Neverjetne ceste in narava

Večina transilvanskih cest je močno luknjastih ali neasfaltiranih, najbolj znana cesta Transfăgărășan gotovo podpira ta trend. Zgrajena kot vojaška pot v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja po naročilu Ceauşescuja in se vije ter dviga nad visokimi gorami Făgărăș. Cesta se cik-cak povzpne od puste doline do Bâlejskega jezera in skozi 900 metrov dolg tunel, preden se spusti po gozdovih regije Vlaška. Zaradi močnega snega je cesta odprta le nekaj mesecev na leto od konca junija do začetka oktobra.