Škornji so izvrstna izbira za jesenske dni

skornjiZa otroke slabo vreme ne obstaja. Starši morajo otroku omogočiti, da lahko izživi svojo igrivo plat, ne pa ga v primeru dežja zapreti med štiri stene. Njihova odgovornost je le, da ugotovijo, kateri so najboljši škornji, v katerih bo otrok užival v skakanju po lužah in blatu.

Na tržišču je na voljo neskončna izbira, zato se je neredko težko odločiti, kateri škornji so za otroka najbolj primerni. Predvsem je pomembno, da so primerni za določeno sezono.

Škornji s pleteno oblogo so primerni za zgodnjo jesen, ko je zunaj še relativno toplo. Izolirani gumijasti škornji s krzneno oblogo so prava izbira za hladnejše in bolj mokre mesece. Obstaja tudi ponudba škornjev, ki so izdelani iz klobučevine, flisa in krzna in so primerni za vse dni v letu.

Kombinacija gume in tekstila je tudi ena od opcij, vendar je treba izbrati dovolj visoke škornje, da voda težje pride vanje. Še bolje je, da je tudi tkanina sama neprepustna za vodo. Dodatno zaščito pred vodo nudijo tudi trakovi na gležnju, ki jih zavežemo in tako še dodatno zavarujemo otroka pred mokro notranjostjo čevlja.

Otroški škornji so v velikosti od številke 22 naprej. Za to obstaja razlog – ortopedi namreč priporočajo, da otroku ne obuvamo škornjev pred tretjim letom starosti, saj ti nimajo nobenih ortopedskih vložkov za primerno podporo otroškega stopala, ki se še razvija. Poleg tega je pri daljšem nošenju zaradi vlažne toplote večja možnost nastanka glivičnih infekcij.

Kadar starši nakupujejo škornje, morajo upoštevati nekaj značilnosti. Med prsti in sprednjim delom čevlja naj bo 1 cm prostora. Škornji morajo biti dovolj visoki, poleg tega pa je treba izbrati pravilno širino škornjev. Če bo preširok, bo otrokova hoja otežena, preozki škornji pa lahko motijo krvni obtok noge.