Bogata Grška zgodovina in poti križarjenja

Grki so tako rečeno najbolj zaznamovali evropska tla polek Rimljanov. Vedno več ljudi se zanima za potovanje in križarjenje po grških otokih. Grčija ni samo polna čudovite in antične zgodovine pač pa je tudi polna okusne hrane in filozofije.

Njihove domovine, sestavljene iz gorskih območij in številnih otokov, vse z zelo malo obdelovalnih, rodovitnih dežel, so jih spodbujale, da iščejo primernejša zemljišča. Na vzhodu je bila azijska Anatolija (Turčija), na zahodu pa južna Italija. Ugodna obala je spodbujala plovbo in z njo odkrivanje, trgovino in osvajanja. Grčija je tu razvila zelo razvito kulturo in civilizacijo. Med križarjenjem po Grčiji bodo potniki imeli veliko časa za ogled te čudovite pokrajine in kulture.

Zakaj so Grki tako posebni?

  • Stari Grki so bili vedno v sporu, vedno v vojni. Morda je bila to njihova značilnost, da so vedno nezadovoljni in nemirni ter posledično željni za sprememb in izboljšanja, ki so dejansko prispevala k njihovemu razvoju, tako fizičnemu kot intelektualnemu.
  • Grkški dosežki v vojni, kolonizaciji, športu, demokraciji, arhitekturi, kiparstvu, mitologiji, astronomiji, geografiji, gledališču, filozofiji in matematiki so dobro znani in njihova pisanja bistveno tvorijo osnovo vse moderne zahodne misli.
  • Grki so sovražili Perzijce in uživali v vsaki priložnosti za fizični spopad in v njihovi zgodovini so neskončne zgodbe o bitkah in vojnah. Kolonizirali so Sicilijo in južno Italijo, zgradili so veličastne templje v Paestumu in Agrigentu, ki so tekmovali z Akropolo v samo Atenah.

Resultado de imagem para crusing

 Križarjenje po Grčiji in Perziji

Perzijci, ki so osvojili Babilon in Egipt, so ustvarili nov imperij, ki je posegel v nepopustljive Grke. Impresivna vojska je na Maratonu napadla Grke, vendar ni uspela, prav tako pa tudi drugi poskus v Atenah deset let kasneje. Ta neuspeh je bil sreča za vse nas, saj so v naslednjih 100 letih Atene ustvarile več kulturnih dosežkov, ki jih mnogi drugi narodi niso mogli ustvariti v 1000 letih.

Lahko bi rekli, da je grška kultura do danes prevladovala v svetu. Njihovi veličastno skulpturirani kipi so bili vir navdiha za vse kasnejše rimske kiparje, ki so natančno kopirali nešteto grških mojstrovin, da bi okrasili palače v Rimu. Grška arhitektura je veljala za ideal umetniške simetrije, s svojo milostjo, močjo in lepoto. Rimljani so pogosto uporabljali svoje javne zgradbe po grških templjih, pri čemer so vzeli poseben primer iz Partenona.

Odiseja in Grško križarjenje

Ulysses je bil grški junak, ki je osvojil Trojo, tako da se je skril v lesenega konja, ki so ga nato potegnili sovražniki Trojanci znotraj mestnega obzidja.

Grški pripovedovalec Homer je pisal o številnih pustolovščinah Ulyssesa, ki so ga odkrili v svoji plovbi po takrat neizkoriščenem Sredozemskem morju. Ta povsem izmišljeni ep se imenuje »Odiseja« in zagotovo temelji na številnih čudovitih in ekstravagantnih zgodbah, ki so jih povedali številni pionirski mornarji, ki so se vračali in ki so prvi raziskovali nepoznano Sredozemlje.

Poglejte si tudi: http://www.pozejdon-turizem.com/?route=product/product2&type=krizarjenja&id=73