Poročna obleka in fantovščina za moške

Fantovščina in moška obleka pri nas in drugje

oblekeNajboljši moški ni univerzalna tradicija. To tradicijo po navadi praznujemo v zahodni kulturi. Ker so me kulture vedno zanimale vem bom opisala kako so le te različne v povezavi z najboljšo pričo in moško poročno obleko.

V Veliki Britaniji je tradicionalno, da imajo najboljše priče kratke govore. Njihove moške poročne obleke so zelo elegantne in prefinjene. V Zambiji od najboljše priče pričakujejo , da bo vodila poroko in vse izbore pred poroko. Prav tako mora biti prisotni pri vseh ostalih generalkah. Na njihov poročni dan je najboljši moški tisti, ki mora zaplesati in očarati publiko.

V Ugandi je najboljša priča nekdo, ki vsebuje vse moralne vrednote tistega okolja. Mora biti poročen in mora biti starejši. Starejši moški je nujna sestavina najboljše priče. Ta se mora pred poroko nujno sestati s mladoporočencema in jim podati modre nasvete za nadaljnjo življenje. Ta priča mora bit nekdo, ki je vreden časti. Nekdo, ki mu vsa vas zaupa in nekdo, ki bo imel dobro mnenje o sami sreči in ljubezni. Priča mora biti zelo samozavestna in polna izkušenj. Moška poročna obleka priče je nekaj najlepšega in je hkrati častna.

V Butanu se najboljše priče predstavijo kot varuhi ženina in neveste. Paziti morajo na to, da se njima na dan poroke ne pripeti kaj slabega. Nujno morajo poskrbeti tudi za zabavo gostov. Njihove moške poročne obleke morajo biti skladne in zelo barvne.

V ortodoksni Grčiji je najboljši moški, religiozni sponzor. Ta oseba je po navadi ženska. Ima častno nalogo, da krona mladoporočenca in je prisotna pri hoji okrog oltarja 3x za srečo. Ta oseba je tudi tista, ki plača za večinoma poročnih stroškov.

V Ukrajini je najboljša priča tista, ki sama plača za moško poročno obleko. Njena naloga je tudi da varuje ženina in predvsem pa da varuje nevesto pred tem, da je ne bi kdo ukradel. Velikokrat se zgodi, da se najboljša priča preveč napije in zato nevesto ugrabijo. Ko nevesto ugrabijo pričakujejo od najboljšega moškega, da kupi nevesto nazaj. Če tega denarja nima mora narediti nekaj sramotnega kot na primer, da sleče svojo moško poročno obleko.

Fantovščina je zelo pomemben del vsakega trenutno samskega moškega, ki se bi kmalu poročil. Priredi jo po navadi priča in za ta dan lahko ženin in nevesta počneta kar jima je volja. Najprej se ženina povabi na večerjo, kasneje se mu plača kakšen ples za užitke in ko se vse to konča se mu dodelijo določene naloge. Te naloge so različne .Nekateri morajo prepevati na ulici, nekateri zbirajo napise na svojih spodnjih hlačah, nekateri pa preprosto prodajajo alkohol. Te zabave so zelo pomembne tako kot za ženina in tako kot za nevesto. Velikokrat je tradicija da si moški za svojo fantovščino oblečejo svojo moško poročno obleko, tako da lahko ostali vedo za kaj se gre in čemu je namenjen ta dogodek.