Vrste kontaktnih leč

Kontaktne leče lahko razdelimo na več načinov:

 

Korekcijske kontaktne leče

 

Korekcijske kontaktne leče so leče izdelane za popravitev vida. Mnogi ljudje trpijo za neusklajenostjo vida. Objektiv ali leča nevtralizira to neusklajenost in dosega točno svetlobo in ostrenje na mrežnici. Pogoji, ki so rešeni s pomočjo kontaktne leče so kratkovidnost, hipermetropija (daljnovidnost), astigmatizma in presbiopija. Uporabniki leč jih morajo ponavadi odstraniti iz očesa ponoči ali vsakih nekaj dni, odvisno od samega objektiva oziroma leče. V zadnjem času narašča zanimanje za ortokeratologijo, kar omogoča normalen vid brez uporabe korektivnih sredstev čez dan. Za tiste, ki trpijo zaradi bolezni barvne pomanjkljivosti so razvili rdeče pobarvane “X-krom” kontaktne leče. Čeprav ta vrsta leč v celoti ne uspe obnoviti vizijo barv, lahko pa pomaga pri številnih primerih. Nekatere leče, so se izkazale za zelo dobre v korekciji vida za barvo, hkrati pa povzročijo slabši nočni vid, kar je potrebno tudi upoštevati. Kasnejše študije, v katerih so se ukvarjali s temi lečami, so vključevale delo z disleksijo, ter načelo randomiziranih, dvojnih slepih testov, in dokumentirale hkrati pomembne izboljšave pri branju z ali brez pomoči. Uspeh je potrdila in odobrila  FDA v ZDA.

 

Kozmetične kontaktne leče

 

Zasnovane so tako, da spremenijo videz očesa. Te leče lahko tudi izboljšajo vid, vendar je tak popravek omejen zaradi zasnove. V ZDA so te leče pogosto imenovane dekorativne leče. Kontaktne filmske leče so vrsta leč, ki se uporabljajo predvsem v zabavni industriji, da spremenijo videz očesa, obstajajo pogoji estetike, bodisi v grozljivkah, kjer je učinek dosežen da izgledajo demonsko, zamegljeno, brez življenja. Nekatere je mogoče zlorabiti da bi dosegli „normalen“ videz oči. Objektiv pokriva beloočnico in ta del očesa naredi bel, to se uporablja tudi za potrebe filma. Pomanjkanje teh leč je, da se jih težko vstavi, odstrani, in se ne smejo nositi več kot tri ure, saj imajo lahko negativne posledice za vid. Podobni objektivi ali leče imajo drugačne lastnosti. Na primer, nekatere od njih lahko povečajo šarenico ali krijejo okvare, kot so pomanjkanje šarenice ali poškodbe šarenice.

 

Terapevtske kontaktne leče

So mehke leče, ki se pogosto uporabljajo za zdravljenje ne-refrakcijskih motenj vida. Spiralno kontaktne leče ščitijo obolelo ali poškodovano roženico zaradi neprekinjenega zagona veke in omogočajo izboljšanje na roženici. Bolezni, pri katerih je uporaba teh leč so:. Bulozna keratopatija, suhe oči, razjede in erozije roženice, keratitis, edem roženice, roženična ectasia, Mooren razjeda, distrofija roženice, nevrotrofični keratokonjunktivitis. Obstajajo tudi kontaktne leče, ki se uporabljajo za sprostitev zdravil v oko. Zapleti zaradi uporabe kontaktnih leč vplivajo vsako leto na manj kot 4% uporabnikov. Predvsem prekomerna nepravilna uporaba, ter pogosta uporaba kontaktnih leč, preko noči, je bila povezana z večino nastalih težav in zapletov. Problemi, povezani z obrabo kontaktnih leč lahko vplivajo na veke, veznice, različne plasti roženice, celo v odtrganje filma, ki pokriva zunanjo površino očesa.  Nakazuje da dolgoročno nošenje kontaktnih leč lahko zmanjša debelino roženice in poveča ukrivljenost roženice in dovede do površinskih nepravilnosti.

Kontaktne leče ločimo tudi, glede na material iz katerega so narejene, dizajnu ali načinu izdelave in glede na pogosotost menjavanja samih leč (dnevene, dvotedenske ali mesečne, tromesečene, letne, ter nekatere ki se lahko uporabljajo tudi 5-10 let).