Kako izbrati lesena notranja vrata?

lesena-notranja-vrataKo začne mlad par razmišljati o gradnji hiše se niti približno ne zaveda, koliko odločitev bo moral sprejeti, še preden bo narejen izkop za temelje. Gradnja je dan danes precej drugačna, kot je bila še pred recimo 30 leti. Takrat so ljudje ogromno dela postorili sami in se tudi sproti odločali, kakšne materiale in stavbno pohištvo bodo uporabili. Danes je precej drugače, saj gradnje v lastni režiji praktično ni več in je zato potrebno na začetku narediti popis del, v katerem se določi praktično vse od opeke do tega kakšna lesena notranja vrata boste imeli. Vmes pa še ogromno vseh ostalih podrobnosti.

Na presenečenje mnogih je teh izbir na papirju res veliko in niso nič kaj preproste. Ena najtežjih odločitev je, kakšna notranja vrata izbrati za novo hišo. Morda sama izbira materiala pri vratih ni tako težka odločitev, ker se večina odloči za les, vendar pa je to šele prva odločitev od mnogih. Do tega trenutka mlad par namreč misli, da obstaja le ena vrsta lesenih notranjih vrat in da se razlikujejo le po vzorcu in okrasnih dodatkih. To je napačno mišljenje saj obstaja ogromno kombinacij pri katerih je navadno vsaka opcija v nečem boljša od ostalih in v nečem slabša od ostalih. Tako, da so odločitve potem še težje.

Za lažjo izbiro notranjih vrat je potrebno najprej razjasniti te pojme:

– zidarska odprtina vrat je odprtina, v katero se bo vgradil podboj skupaj z vrati,

– svetla odprtina vrat je odprtina, ki jo tvori podboj vrat,

– vratno krilo je tisti »ta glavni« del vrat, ki se odpira in zapira.

Ko končno dojamemo vse te pojme in določimo širine naših novih lesenih notranjih vrat, se je potrebno odločiti še kakšen videz bodo imela. Na izbiro imamo barvanje vrat, oblogo s CPL folijo in oblogo s furnirjem kot tudi v celoti masivna notranja vrata izdelana v kmečkem stilu. Cena se med temi  opcijami rahlo razlikuje, tako da se boste morali odločati predvsem na podlagi vaših želja in drugih prednosti, ki vam jih bo najbolje predstavil vaš  proizvajalec ali prodajalec lesenih notranjih vrat.  Bistvena prednost, ki jo ne smete spregledati je masivnost podboja, trg ponuja

– iverne podboje

– podboj v MDF materialu

– v celoti masivni podboj, ki so najbolj kompaktni

– podboji iz vezane plošče in oplaščenimi furnirji

Izbira lesenih notranjih vrat ni tako preprosta, kot bi si kdo na začetku mislil, zato si je zanjo potrebno predvsem vzeti čas in dobro razmisliti, kakšne so vaše potrebe in kakšna vrata si želite. Izbirate jih namreč za daljše časovno obdobje, zato tudi cena vrat ni edini faktor za najboljšo odločitev.